25 Aralık 2012 Salı

Bir Yıl Daha Bitti - Nette Sosyal miyiz?


Dünya'daki bir çok değişim ve gelişimle birlikte 2012 yılının sonuna geldik. Bu gelişim ve değişimleri internet kullanımındaki etkilerini gözönünde bulundurarak geniş bir araştırma yapıldı. Sosyal medya mecralarına her geçen gün yenisinin eklenmesi ile birlikte internet kullanımında önemli artışlar göze çarptı. 

Aşağıda farklı kaynaklar üzerinden yapılan araştırmaların sonuçlarına göre 2012 yılı itibari ile Türkiye nüfusunun % kaçının internet kullandığı, aktif kullanıcıların ne kadarının sosyal medya ile ilgilendiği, ülkemizde en yaygın sosyal paylaşım sitesinin hangisi olduğu,bütün bu rakamlarla dünya sıralamasındaki yerimizin ne olduğuna bir bakalım:

  • 2012 yılında Türkiye internet kullanımında 61 ülke arasında 27. sırayı aldı. Nüfusun %44'ü internet kullanıyor. Bu rakam 2011 yılında %41 seviyelerindeydi.

  • Aktif internet kullananların %82'si interneti daha çok sosyal medya için kullanıyor. Bu yıl ülkemizde en çok kullanılan sosyal ağ, Facebook oldu. Dünya'da da ilk sırayı Facebook alıyor. Dünya nüfusu sosyal ağlarda geçirdiği her 4 dakikanın 3'ünü Facebook'da geçiriyor.

  • Webrazzi Analitik verisine göre kullanıcı sayısı bazında Facebook'da dünya sıralamasında 7. olan Türkiye, Twitter'da 11. sırada yer aldı. İstanbul en çok tweet atılan 12. şehir oldu.

  • Türkiye'de İnternet kullanıcılarının %71'i her gün İnternet'e girer hale geldi. Bu yılki kullanıcılarının profiline bakarsak;bunun%81'i Facebook kullandı,%76 sı e-posta kulanımı gerçekleştirdi,%71 anlık yazışma yaptı,%67 internetten müzik dinledi,%61'i haber ve gazete okudu, %59'u görüntülü görüşme yaptı, %31'i twitter kullandı.

  • Dünya'da mobil internet kullanımında artış görüldü; Sabit hattan sosyal ağları kullananlarla karşılaştırıldığında, mobil cihazlardan bu ağlara girenlerin sayısı oldukça düşük. Mobil cihazlarından Facebook'a Twitter'a giren kullanıcı sayısı, klasik web bağlantısı kullananların 3'te 1'i kadar. Türkiye'de ise halkının %22'si cep telefonundan internet'e giriyor.

  • Türkiye'de her internet kulanıcısından %9'unun markalar hakkında araştırma yaptığı ve bu oranın dünya ortalamasının üzerinde olduğu dikkat çekti.

  • Dünya'daki e-ticaret sektörünün hızlı gelişiminden payını alan Türkiye'de, internet üzerinden kartlı ödemelerde 157 milyonişlem adedi ve 30 milyar lira ödeme tutarı gerçekleştirildiği kaydedildi. Internetten alışveriş %24 oranında.

  • Türkiye'de 2012'de Internet kullanıcıları içinde erkeklerin oranının kadınlarınkinden fazla olduğu görüldü. %61 erkek %39bayan kullanıcılar oldu.

Twitter ise 2012'nin "en"lerini açıkladı. 
  • En çok retweet edilen tweet, ABD Başkanı Barrack Obama'nın seçimleri kazanmasıyla beraber Twitter'a yazdığı "Four more years" yani "4 yıl daha" tweeti oldu. Bu tweet Twitter'da rekor kırdı ve 818 bin kez retweet edildi. 
  • Obama'nın tweetinin ardından en çok retweet edilen tweet ise Justin Bieber'dan geldi. Beyin kanseri teşhisi konulan ve eylül ayında hayatını kaybeden hayranı Avalanna Routh için "RIP Avalanna. i love you" yazan Bieber'in bu tweeti tam 816 bin kez retweet edildi. 
  • ABD seçimleri dolayısıyla Twitter'de en çok konuşulan konu ve başlıklar yine bu seçimlerle ilgili oldu ve bu başlıklar altında 31 milyon tweet atıldı. Yani neredeyse dakika başına 327 bin tweet atıldı. 
  • Londra Yaz Olimpiyatları da Twitter'a damgasını vurdu ve olimpiyatların devam ettiği günlerde 150 milyonun üzerinde tweet atıldı. 
  • Los Angeles’ta Beverly Hilton Oteli’ndeki odasında ölü bulunnan şarkıcı Whitney Houstan da Twitter'a damgasını vuran isimlerden biri. Houston'ın ölümüyle dakikada 73 bin tweet atılırken, cenaze töreninin yapıldığı gün atılan tweet sayısı 2 milyonu geçti.


23 Aralık 2012 Pazar

Hobbit

Hayatımda gordugum en sıkıcı filmdi Hobbit. 

Buyuk hayalkırıklığıydı. Hele bir saatlik bir baslangıç kısmı var ki parmağımdaki yuzukleri yutsam mı uyusam mı bilemedim. Ya kardesim, Peter, 45 dakika mutfak sahnesi olur mu? Ne konusuyor bu adamlar 45 dakika? Alt tarafı yolculuga cıkacaklar. Geliyor musun, geliyorum de, yallah cıkar. Ne konusturuyorsun iki saat? Hele finalde patlattıkları turku beni aldi koyumun yagmurlarına goturdu. 

O kadar sıkılmısım ki bir ara fısıltıyla herseyin altında bir anlam arar buldum kendimi: Gandalf Amerikaysa, Hobbitler İngiltere. Elfler zaten belli İskandinav agırlıklı Avrupalılar. Orklar Rusyanın basını cektigi Dogu blogu, Cin, Kuzey Kore falan, ama Cuceler ne? Onlar da Turkler olmalı hem gocebe falan, yerleri yok. Evet evet tam oturuyor. Araplar nerede, nerede Ortadogu? Onlar da Troller mi acaba? Evet bak Mubarek'i aldıkları gibi Cuceleri paketlediler, Kaddafi gibi Bagginsi perisan ettiler. Hah simdi de Allah carptı tas oldular, kesin Arap bunlar. Yeniden Amerikaya donersek; Gandalf Demokrat olmalı ki Saruman Cumhuriyetci olsun, Gollum ne ki, o da Gangnam Style Psy mi acep?..... 

Neyse ki kafayı yemeden film bitti. Sen aklımı koru yarabbi...

9 Aralık 2012 Pazar

Muhteşem Belgesel

Sıkıntı Başbakanin demecinin icinde gizli: "...televizyon ekranındaki ecdadımızı zannediyorum o ’Muhteşem Yüzyıl’ belgeselindeki gibi tanıyor..."

Basbakan yayindaki bir tv dizisini belgesel sanip yorum yapiyor.

O halde biraz aydinlanalim, aydinlatalim:
Belgesel (dökümanter) deyimi “belgelerle ilgili, belgelerden oluşan, belgelere dayanan ” gibi anlamları dile getirdiği için kullanımı sadece sinemayla ilgili değildir. Belgesel film ise sinema içinde ayrı bir yeri olan ve çeşitli alt türlere ayrılan sanat dalıdır. Belgesel filmin oluşumunda iki önemli öğe vardır. Belgesel film yapımcısı bu iki önemli öğeyi kullanarak bir eser üreten sanatçıdır. Belgesel film, insanların hem zihinsel etkinliklerini, hem de duygusal etkinliklerini harekete geçirmeyi amaçlar. Bu amaç da yaşamın gerçekliğini sanat yoluyla ifade etmeyle gerçekleştirilir. Belgesel film yaşadığımız dünyanın gerçekliğidir. Yaşamın kendisidir.

Aslına sadık kalarak yeniden kurulmak yoluyla yorumlanan gerçekliğin bir yönünü akla ya da duygulara seslenecek biçimde film üzerine kaydetme yöntemlerinin tümü belgesel filmdir. Buna göre gerçeğe sadakat,belgeselin ayırt edici ve bu nedenle vazgeçilmez özelliğidir.

Tv Dizisinin sozluk anlami ise;
1- Birbirinin devamı olan, aynı takım ve genellikle aynı oyuncular tarafından gerçekleştirilen televizyon izlenceleri
2-Konusu kendi içinde bir izlence dolduracak biçimde parçalara ayrılmış, her biri öbürünün devamı olarak belirli aralıklarla yayınlanan televizyon izlencesi.
3-Konu, tutum, deyiş yönünden birbirine bağlı olan; aynı oyuncular, aynı çevirim takımıyla gerçekleştirilen ve tvde yayinlanan filmler.

Tv dizileri kurgusaldir. Hatta pembe dizilere gavurlar soap opera (sabun kopugu) derler. Uzerinde durulmayan, akilda kalmayan, ucan giden izlenceler oldugundan.

Dolayisiyla neymis; danisman adami rezil de edermis vezir de...